Tags: munca, stress, tehnici de relaxare, servici
Entuziasmul si satisfactia muncii bine facute, fiecare in propriul sau ritm, cu bucurie, cu o buna stare de spirit, cu angajati simpatici si atenti, ar trebui sa fie normalitatea la locul de munca.
Hans Seyle, parintele teoriei stresului, a pus in evidenta 3 faze ale sindromului de adaptare pentru a ne pune in garda asupra consecintelor stresului: bolile, epuizarea si lipsa de productivitate. Fie ca este vorba de un stres acut sau cronic, pe timp indelungat, curba arata identic.
Faza de alarma este cea pe durata careia organismul si psihicul intra in alerta si sunt obligate sa reactioneze. Faza de rezistenta, mai lunga, constrange subiectul sa se adapteze la noile cerinte de munca, mobilizand astfel toate resursele psihologice si intelectuale. Aceasta este urmata foarte repede de o faza de epuizare care deschide poarta bolilor somatice si psihosomatice. Rezistenta se prabuseste si organismul isi pierde coeziunea.
Creierul nu face diferenta, in interpretarea faptelor, intre un stres de natura exogena (transport, zgomot, poluare, etc) si unul de natura endogena (ganduri de teama, angoase, incertitudini, etc), ca si cum ar interpreta realul si imaginarul, activand raspunsuri asemanatoare la nivelul organismului.
Simplul fapt de a spune "nu voi reusi" induce microraspunsuri contractile prin intermediul sistemului nervos. Repetitia acestor raspunsuri zilnice provoaca o epuizare a tesuturilor si, in consecinta, disfunctionalitati. Autorul propune o abordare mai calma si cu o anume distantare fata de evenimentul stresant.
Pentru a incerca "sa faca fata" situatiei stresante, multe persoane adopta comportamente de evitare, de compensare sau de securitate. In prezent, oamenii ar trebui sa aiba o buna conditie fizica si morala, pentru a face fata evenimentelor si situatiilor care cer o capacitate de reactie deosebita si o sanatate de fier.
Psihologia fiecarui individ se altereaza: isi pierde increderea in sine, in viata, isi epuizeaza energia, are impresia ca nu mai valoreaza nimic, ca lumea se prabuseste. Toate acestea reprezinta puterea emotiei, care trebuie bine gestionata, pentru a pastra starea de spirit senina si o sanatate relativ buna. Este extrem de important ca o emotie negativa sa fie exprimata, altfel se va intoarce impotriva celui care o incearca.
Trebuie respectate legile esentiale ale energiei: daca se trage de coarda intr-un sens, trebuie atunci tras din celalalt capat, pentru a restabili echilibrul. Numai ca, spune autorul, mentalul este in mod constant si natural atras de lucrurile negative. Ca si cum ar fi acoperit de un strat psihoemotional, care il face mai receptiv si mai permeabil la indoiala, la lucruri negative si la violenta decat la lucrurile pozitive.
Mereu apare acel "da, dar... ", mai ales acolo unde functia intelectuala este predominanta. "A pozitiva este o cheie importanta pentru deschiderea portilor reusitei si realizarilor. Este atitudinea indispensabila pentru a ne atinge obiectivele", spune Eric Saunier.
Vazand suferinta pe care stresul o poate provoca zilnic, autorul a adaptat un numar de tehnici de relaxare din Occident si Orient, la lumea contemporana a muncii si a propus 7 strategii pentru a controla stresul: reductia evenimentului stresant, distantarea, relativizarea, focalizarea asupra obiectivelor de atins, revenirea la resursele pozitive, anticiparea lucrurilor pe termen lung si atingerea obiectivelor.
Sursa: DailyBusiness